Thursday, March 8, 2012

Grusomme nyheter


I går fikk jeg noen skikkelige forferdelige nyheter på jobb. I Chawama compound var to unge gutter blitt drept i løpet av natta. De ble drept for å lage "medisin" - en del tradisjonelle healere bruker unge gutters penis i sine miksturer. Jeg har lest om dette tidligere, men det kommer liksom enda nærmere når det skjer her hvor jeg jobber. Det er så uvirkelig at folk i 2012 fortsatt tror på slikt! I mine øyne blir det bortimot det mest egoistiske man kan gjøre - drepe et barn med hele livet foran seg for å skaffe seg selv hell og lykke.

Det er ikke tvil om at witchcraft og tradisjonell healing fortsatt står sterkt i Zambia, men det er vanskelig å få folk til å snakke om det. Kollegene mine på sykehuset sier at det er utrolig mange som oppsøker slike "doktorer", men at det ikke er noe man snakker om. For meg som hvit blir det ekstra vanskelig å få noe innblikk i hvordan folk tenker om dette. Jeg må innrømme at når sånt som dette skjer så er jeg ikke sikker på at jeg egentlig vil vite heller, for det er så utrolig opprørende. Jeg har ledd godt når jeg har fått stukket brosjyrer inn gjennom bilvinduet som lover at Professor Ali kan fikse alt fra å stramme opp vagina til å hjelpe meg å vinne i lotto, men hvis dette er hvordan de gjør det så er det jammen ikke noe å le av!


Beklager å komme med så lite hyggelige nyheter på kvinnedagen. 8. mars er public holiday i Zambia, og også for kvinners rettigheter gjenstår det mye arbeid her. Mandag er det nok en fridag - denne gangen Youth Day. Jeg håper alle ungdommer i Zambia snart kan føle seg trygge på at de kan vokse opp uten å bli utsatt for voksnes ekstreme egoisme!