Saturday, February 9, 2013

Verden er urettferdig!


I går møtte jeg ei lita jente på tre og et halvt år på Chelstone klinikk. Hun klarte ikke å våkne opp i løpet av tiden vi var sammen der, og moren sa at hun stort sett sover hele tiden.

Denne lille jenta var frisk fram til november i fjor. Da fikk hun veldig høy feber. Hun ble lagt inn på klinikken og gitt febernedsettende medikamenter, men det ble ikke gjort noen skikkelig utredning. Etter tre dager ble hun overført til et større sykehus, og der var de i et par dager før moren fikk beskjed om å ta henne med hjem og fortsette å gi paracet. De ble hjemme i noen dager før tilstanden hennes ble enda verre og moren tok henne med til universitetssykehuset. Der fikk hun diagnosen tuberkulose i lungene. Etter en måned ble hun utskrevet.

Når jeg treffer jenta er det helt tydelig at hun har hatt en eller annen form for infeksjon som involverer hjernen. Hun er ikke kontaktbar, og hun har utviklet spastisitet i både armer og ben. Føttene er allerede kraftig feilstilt, så det vil bli vanskelig for henne å kunne stå på dem senere.

Dersom hun hadde blitt undersøkt skikkelig og kommet i gang med riktig behandling er det stor sannsynlighet for at hun kunne ha unngått å havne i denne situasjonen. Dessverre er det offentlige helsevesenet her overbelastet, og jeg våger å påstå at mange helsearbeidere bryr seg lite om sine pasienter hvis de ikke kan betale litt ekstra.

Moren til denne jenta er enke og har nå fått hele livssituasjonen snudd på hodet - fra å ha ei frisk lita jente som løp rundt til å ha en fullstendig pleietrengende pasient med dårlige utsikter. Så får vi bare håpe at det går bedre enn forventet......

No comments:

Post a Comment