Saturday, October 7, 2017

Ut på tur

Luangwa River

Onsdag denne uka kom jeg hjem etter en flott tur til Muchinga province, ganske langt nord og øst i Zambia. Anglican Childrens Project, som jeg er frivillig gymlærer for, har startet bygging av en ungdomsskole/videregående skole for jenter i et ruralt område utenfor Chama. I den forbindelse var det en masse folk som det var viktig å møte - alt fra folkene og chiefen i landsbyen til distrikt- og provins utdanningsansvarlige m.fl. Jeg var med som ekstra sjåfør, fotograf og generell støttekontakt for Fr Katete og Belinda Hodge som er prosjektpådrivere. 

Skolen er planlagt som en internatskole fra 8. til 12. klasse. Dette området har et stort problem med tidlige svangerskap og giftemål, og en stor del av jentene får aldri fullført 12. klasse. Der skolene er kjønnsblandet blir det ofte utfordringer for jentene, siden lokale skikker tilsier at hun skal underordne seg guttens ønsker - noe som gjerne fører til at hun ender opp gravid og uten mulighet til å fullføre skolen. Derfor er dette prosjektet utelukkende for jenter. Planen er at skolen skal drive fiskeoppdrett, risdyrking og holde høner for å hjelpe til med skolepenger til de som ikke har noen mulighet for økonomisk hjelp hjemmefra. Det heter seg at skole er gratis i Zambia, men i praksis må alle betale for at det skal gå rundt. Fordi dette er et fattig og underutviklet område er det derfor helt nødvendig å se på mulighetene for inntektsbringende aktiviteter for å få skolen til å gå uten å være avhengig av bistand.

Vi ble først mottatt hos Chief Tembwe som er den som er overhode i det området skolen skal ligge. Først var det dans og trommer på utsiden av “palasset”, deretter mottakelse med kneling og klapping inne før møtet kunne starte. Landsbyens Senior Group Headmen var alle til stede for å gi sine innspill i forbindelse med prosjektet, og entusiasmen er stor. Dette prosjektet har svært lite penger å rutte med, så det vil være helt essensielt at landsbyen bidrar med frivillig arbeidskraft for at de skal få dette til. 

Vi ble mottatt med trommer og dans utenfor Chief Tembwes palass
Belinda og Father Katete klare for møte med Chief og Headmen 
Enkle møtelokaler
På søndagen deltok vi først på gudstjeneste i den ene internatbygningen som allerede er oppført. Fr Katete’s preken var på lokalspråk, men det var allikevel meget underholdende å se og høre både ham og responsen fra menigheten selv om jeg ikke forsto innholdet. Mye sang var det selvfølgelig også.


Første bygning som skal bli internat
Bibellesning
Ivrig kirkegjenger
Tid for preken
Deretter fikk vi møte noen av jentene som er målgruppen for denne skolen. Fire jenter i alderen 15-16 år fortalte sine historier. De hadde alle sammen blitt gravide, giftet seg med faren til barnet for så å bli forlatt etter en liten stund. Nå var de tilbake hos sine foreldre med en ekstra munn å mette og ingen muligheter for inntekt. Det var veldig sterkt å høre dem fortelle og få innblikk i en hverdag som er så annerledes. 









Etter fire-fem dager med zambisk kosthold med nshima (tjukk maisgrøt) begynte min mage å bli veldig klar for litt forandring. Vi hadde 1000 km reisevei begge veier, og med til dels dårlige grusveier og 20 km pr time tar det sin tid. Heldigvis er det mye veibygging på gang, så det er i ferd med å bedres. På hjemturen fikk vi muligheten til å ta en kort avstikker innom Shiwa N’gandu. Det er en eiendom som ble oppført av distriktskommisjonæren i området på 20-tallet. Langt fra alt og alle bygde han et svært hus og startet skole, postkontor og klinikk. Fasinerende å se, og en del av kolonihistorien.






Det ble en tur med masse inntrykk og mye flott å se. Artig å få besøke en del av landet som jeg ikke har sett før.

No comments:

Post a Comment